Švieži lietuviški produktai internetu: žuvis, mėsa, daržovės
  • Naujienos
  • Užsisakykite
  • PRIMINTI APIE PRISTATYMĄ?
  • Krautuvėlė
  • Produktai
  • Šamo receptai
  • Kontaktai

Šamo receptai

Elnienos receptai

Sraigių receptai

Žiūrėkite žemiau!

Paprasti patarimai prieš pradedant gaminti

Picture
Gaminu Afrikinį šamą
Afrikinis Merkio šamas - švelni žuvis. Tad vienas pagrindinių patarimų - nepaskandinkite skonių jūroje. Nenaudokite itin aštrių prieskonių, nenaudokite jų gausiai. Nenaudokite kečupų, dirbtinių majonezų. Pakanka vieno kito pagardo, tuomet jausite tikrą Afrikinio šamo skonį, bei įvertinsite šviežios žuvies aromatą. Kepdami nenaudokite daug riebalų. Nors Afrikinis Merkio šamas ir gana liesa žuvis, bet ji tikrai ne sausa. Kepimo pabaigoje gardu į keptuvę įmesti mažą gabaliuką sviesto. Gaminkite tik šviežią šamą. Juk šaldytos žuvies pilnos parduotuvės?! Išnaudokite šviežumą ir mėgaukitės juo. Juk tai tikrai reta! Patiekdami naudokite tokį patį kiekį šamo, kiek turite ir garnyro ar daržovių. Tarkime po 100 g. visų trijų dalių. Tokiu atveju tikrai žinosite, kad gardžiavotės ir jautėte Afrikinį šamą, o ne tarkime bulvių košę :) Improvizuokite - galų gale tik Jūs žinote, kaip Jums skaniausia!

Šamo receptai

Vasariški Merkio Šamo vėrinukai su keptais pomidorais

Picture
Afrikinis šamas su pomidoriukais
PATIEKALUI REIKĖS (6 porcijos)

- 5 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 3 česnako skiltelės
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- 1 kg Merkio Šamo (visos žuvies)
Pateikimui:
- 6 pomidorai (geriau naminiai)
- 2 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- salotų lapų
- 1 citrina

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)


Keptas Merkio Šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis

Picture
Afrikinis šamas su garstyčiomis
PATIEKALUI REIKĖS (4 porcijos)

- 2 v.š. mėgstamų garstyčių
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)- 1 Merkio Šamas (apie 1 kg)

Bulvių salotoms:
- 1 kg. bulvių (naudojau rausvąsias)
- 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių
- 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. medaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)


Keptas Merkio Šamas su keptais svogūnais aluje

Picture
Afrikinis šamas su svogūnais
PATIEKALUI REIKĖS (3 porcijos)

- 300 g Merkio™ Šamo filė
 - miltų apvoliojimui
- sviesto kepimui
- 2 didelių svogūnų
- apie 300 ml alaus
- 1 a. š. muskovado cukraus
- 1 v. š. sidro acto (arba baltojo vyno acto)
- druskos, baltųjų pipirų pagal skonį

Patiekiama su bulvių koše.  Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)


Garintas Merkio Šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu

Picture
Afrikinis šamas su citrinomis
PATIEKALUI REIKĖS (2 porcijos)

- apie 300 g šamo filė
- 1 vidutinio pankolio
- 6-8 saulėje džiovintų pomidorų
- 6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
- čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį


Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)


Keptas Merkio Šamas su riešutų plutele

Picture
Afrikinis šamas su riešutais
PATIEKALUI REIKĖS (4 porcijos)

- 1/2 puodelio kefyro
- 1/8 arb.š uoginės paprikos (kajeno pipiro)
- 1/2 arb.š raudonėlio
- 1/2 arb.š saldžiosios paprikos miltelių
- 1/4 arb.š česnakinės druskos
- 1/4 arb.š šviežiai maltų pipirų
- 1 puodelio nesaldžių kukurūzų dribsnių
- 1/2 puodelio pekano riešutų (aš naudojau graikinius riešutus)
- 400 g Merkio™ Šamo filė

Autorius: Ineta (Gamyklėlė)


Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais

Picture
Afrikinis šamas su kuskusu
250 g kuskuso
1 citrina
½ raudonojo svogūno, smulkiai kapoto
12 vyšninių pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
4 gabalėliai (~ 300-400 g) šamo filė
1 arb.š. paprikos miltelių
druskos ir pipirų pagal skonį
1 valg.š. šviežio rozmarino, kapoto
1 valg.š. saulėgrąžų aliejaus

1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės.
2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.
3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė, atidėkite į šalį.
4. Kitame dubenyje sumaišykite pakepintus ir atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis. Atidėkite į šalį.
5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.
6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.
7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tuomet sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite šviežią kapotą rozmariną. Keletą lapelių palikite papuošimui.
8. Kuskusą su daržovėmis dėkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Viršų apibarstykite kapotais rozmarinais.
9. Skanaus!


Paelija

Picture
Afrikinio šamo paelija
Ingredientai:
- 1 vištienos krūtinėlė
- Alyvuogių aliejaus (kepimui)
- 1,5 L vištienos sultinio
- Svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 12 šv. midijų (išvalytų ir sutvarkytų, nors jos nėra būtinos recepte)
- 400 g tigrinių arba karališkų krevečių su kiautais
- Skardinė sviestinių pupelių (dar būtų galima įdėti baltųjų pupelių bei rausvųjų, tačiau mums pakako ir šiaip tų pupelių)
- 300 g šv. šamo filė
- Vienas labai didelis ir prinokęs pomidoras (vasaros metu) arba skardinė pomidorų be sėklyčių ir be odelių (čia bet kada galima jį naudoti)
- 1 arb.šaukštelis saldžiosios paprikos
- 1 didelis žiupsnis šafrano prieskonio
- 300 g ryžių Arborio (rūšis) 
- Citrina
- Šiek tiek šv. čili pipiro bei druskos su pipirais.

Dabar pat reikia šafraną užpilti karštu sultiniu sudėti vieną smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Kol keps mėsos/žuvies gabaliukai, tegul sultinys verda ant mažiausios ugnies, mums jo reikės karšto jau labai greitai.

Reikės specialios keptuvės Paeljai arba špižinės/ketaus keptuvės (kaip pas mane). Įkaitintoje keptuvėje (vid. ugnis) su alyvuogių aliejumi, apkepinti supjaustytą mažais gabalėliais vištieną, kai iškeps (nereikia, kad būtų apskrudusi ar ruda), atidėti atskirai į lėkštę ir nusausinti riebalus, tada pakartoti tą patį su žuvies filė (viską reikia atidėti atskirose lėkštėse). Bekepant, reikia pagardinti druska ir pipirais.

Kai apkepė žuvies filė ir vištienos gabaliukai, tuomet neišjungus ugnies, toje pačioje keptuvėje sudėti smulkiai pjaustytus svogūnus ir čili pipirus, kepti pastoviai maišant tris minutes. Tada sudėti krevetes, pupeles, konservuotus pomidorus, susmulkintą česnaką ir paprikos miltelius, viską gerai išmaišyti.
Tada sudėti sultinio puodelį su šafranu ir česnaku, išspausti ketvirtadalį citrinos sulčių, apkepintus vištienos gabaliukus, viską atsargiai išmaišyti (negalima, kad žuvies gabaliukai iširtų), nustačius mažą ugnį, troškinti 10 min.

Kai jau viskas pasitroškino, tuomet liko paskutinis etapas, sudėti ryžius ir likusį sultinį švelniai maišant juos paskirstyti maždaug tolygiai ir padidinus ugnį iki vidutinės, troškinti 20 - 25 min.

Kol troškinsis, JOKIU BŪDU NEMAIŠYTI RYŽIŲ, čia ne risotto, o PAELLA! Per tą laiką ryžiai išbrings, apačia ir keptuvės šonai gali šiek tiek pasvilti, bet kaip knygoje rašė, tai normalu. Jei nespėjus praeiti 15 ar 20 minučių (kol troškinsus ryžiai), pritruksite sultinio (jis gali nugaruoti), tuomet paragaukite ryžius, turi būti maloniai sukramtomi, ne kieti - jei kieti ryžiai, tuomet paella reikia papildyti karštu sultiniu/virintu vandeniu laukiam, kol ryžiai bus gatavi, o tiksliau kol paella bus gatava. Jeigu vis tik prie keptuvės dugnas svils, tuomet sumažinti ugnį perpus ir laukti kol ryžiai išvirę.

Paragaujam, ryžiai jau išvirę. Ugnį reikia išjungti ir palikti pastovėti dar 10 min. Atsargiai maišant, krevetes ir žuvies gabaliukus iškelti į viršų ir dedant į lėkštes, maždaug visiems vienodomis dalimis padalinti. Viena iš pagrindinių paella valgymo taisyklių, ją reikia patiekti su visa keptuve ant stalo, o į lėkštes dėti, tik tiesiai iš keptuvės. Šalia tiks atšaldytas baltas sausas ispaniškas vynas. Štai toks, mano paellos variantas (sulietuvintas), tačiau skonis buvo labai geras, ateityje ne kartą gaminsiu būtent taip. 


Šamas su ispanišku padažu

Picture
Afrikinis šamas su ispanišku padažu
Ingredientai (2 porcijoms):
2 šamo filė su oda
druskos
pipirų
citrinpipirių
citrinos sulčių
5-6 bulvių
Padažui:
1 virtos bulvės (dar šiltos) + vandens kuriame virė bulvės
2 skiltelių česnako
0,5 šaukštelio kmynų
0,5 šaukštelio rūkytos paprikos
druskos
citrinos sulčių pagal skonį
alyvuogių aliejaus

Gaminimas:
Užkaiskite virti stambiai pjaustytas bulves. Nepamirškite pasūdyti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Šamo filė pagardinkite druska, pipirais ir citrinų sultimis, dėkite į indą išklotą kepimo popieriumi.
Pradėkite ruošti padažą: į trynimui skirtą indelį įspauskite česnako skilteles (galite sudėti ir smulkiai kapotas) arba dėkite viską į rankinio smulkintuvo (blenderio) indą. Ten pat dėkite kmynus ir rūkytą papriką. Viską gerai ištrinkite. Įberkite šiek tiek druskos, įspauskite citrinos sulčių.
Į įkaitintą orkaitę dėkite šamo filė ir kepkite 7-9 minutes, kol žuvis pašviesės ir lengvai lupsis nuo odos.
Išvirusias bulves nusunkite į indą. Vieną bulvę sudėkite į padažą ir sutrinkite šakute iki vientisos košės. Įpilkite šaukštelį aliejaus. Kad būtų skysčiau (bet ne riebiau) įpilkite bulvių nuoviro iki norimos konsistencijos. Gerai išmaišykite, paragaukite - jei reikia įdėkite dar šiek tiek druskos ar citrinos sulčių.
Tiekite žuvį su virtomis bulvėmis, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. 


Šamo paštetas

Picture
Afrikinio šamo paštetas
Produktai (gaunasi ~2*150 mL pašteto):
* ~400-500 g šamo filė
* sultinio troškinimui (poach'inimui)
* 1,5 arb. š. želatino
* 3 Š. citrinos sulčių (dalį keičiau baltu vynu)
* 4 Š. naminio majonezo
* žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį)
* 1 Š. old bay prieskonių mišinio
* šlakelis vusterio padažo
* 2 svogūnėlių laiškai, susmulkinti
* 2 Š. petražolių, susmulkintų (nedėjau)
* druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Šamo filė įtrinti old bay prieskonių mišiniu, guldyti į kepimo formą viengubu sluoksniu ir užpilti sultiniu, jog šis žuvies iki galo neapsemtų. Formą dėti į karštą orkaitę ir kepti 10-15 min., arba kol žuvis pradės birėti.
3. Kol žuvis tušinasi, želatiną užpilti citrinos sultimis ir palikti brinkti.
4. Inde išmaišyti majonezą su kajenu, old bay prieskoniais, vusterio padažu ir žalumynais.
5. Išbrinkusį sultyse želatiną lengvai pakaitinti maišant, kol ištirps. Jokiu būdų neleisti užvirti! Pravėsus įmaišyti į majonezo mišinį.
6. Išsitušinusią žuvį perforuota mentele išgaudyti, sudėti į paruoštą majonezą ir gerai išmaišyti apsmulkinant žuvies gabalėlius. Papildomai pridėti druskos, pipirų jei trūksta.
7. Sukrėsti į pasiruoštą tarą ir padėti į šaldytuvą, geriausiai pernakt.
8. Norint paštetą išversti, peiliu prabraukti inde palei sienelę, įstatyti indą keliolikai sekundžių į karštą vandenį ir tuomet jau galima lengvai tapšnojant dugną išversti (Nepersistengti kaitinant, nes per daug aptirps ir atrodys taip negražiai, kaip mano nuotraukose :>). Tepti ant duonos/batono, užsidėti šaukštelį kitą aštriojo kremo ir skanauti.

Aštrusis kremas:
* 2 arb. š. smulkintų chipotle peppers in adobo (adžikos ar kažko panašaus)
* 4 Š. majonezo
* 4 Š. grietinės
* 1 Š. raudonojo vyno acto
* druskos, pipirų pagal skonį
Išmaišyti pirmus 4 ingredientus ir paragavus pridėti druskos, pipirų. 


Elienos receptai

Merkio Elienos karpačio

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS

- 100 g Merkio™ Elnienos filė
- 30 g kietojo sūrio
- 4 gabaliukų džiovintų pomidorų
- 30 g salotų lapų
- džiūvėsėlių
- sviesto
- karpačio padažo

Lėkštėje ratu išdėliojame labai plonai pjaustytą žalią elnienos filė. Į vidurį dedame mėgstamas salotas, šiaudeliais pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, šiek tiek džiūvėsėlių su sviestu. Patieklalą pabarstome plonomis juostelėmis pjaustytu kietuoju sūriu bei apšlakstome karpačio padažu.

Originalus Merkio™ Elnienos augintojų receptas
Nuotraukos autorius: Jen, http://foodforhunters.blogspot.com

Merkio™ Elniena su uogomis ir svogūnais raudonojo vyno padaže

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS 

- 800 g Merkio™ Elnienos nugarinės 
- žiupsnelio šviežių čiobrelių
- 5 vnt. džiovintų kadagio uogų
- pagal skonį jūros druskos, juodųjų pipirų
- 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus
- 4 svogūnų
- 1 skiltelės česnako
- 1 puodelio vyno
- 200 g šviežių mėlynių 
- 100 g sviesto  

Autorius: dienraštis "Lietuvos rytas"
Visas receptas: http://www.lrytas.lt/gyvenimo-budas/skonis/kaip-paruosti-zveriena-elniena-su-uogomis-ir-svogunais-raudonojo-vyno-padaze-receptas.htm#.UzlBZ6h_uMO

Merkio™ Elnienos steikas

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS

- 300 g Merkio™ Elnie­nos nugarinės
- alyvuogių aliejaus
- maltų juodųjų pipirų
- šiek tiek druskos

GAMINIMAS

Supjaustytome elnieną vidutinio storumo griežinėliais. Patepame griežinėlius alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska bei prieskoniais. Sudedame elnienos gabalėlius į įkaitintą keptuvę (arba ant grilio) ir kepame iš abiejų pusių po 3 minutes. Tokiu atveju gausime gan žalią steiką (angl. rare). Jei norime geriau iškepusio, skrudiname ilgiau.
Patiekiame su daržovėmis ar bulvių koše.

Receptas ir nuotrauka iš: http://www.thewi.org.uk/what-we-do/recipes/meat/venison-steak

Sraigių mėsos receptai

Makaronai su Merkio™ sraigėmis

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS:

- 250 g Merkio™ sraigių mėsos;
- 300 g makaronų (ypač tinka „ausytės“ pavidalo orecchiette);
- 5 valgomųjų šaukštų sviesto;
- 1 skiltelės česnako;
- saujos tarkuoto kietojo sūrio (pvz., Parmezano);
- saujos šviežių smulkintų petražolių;
- šaukštelio Provanso prieskoninių žolelių mišinio;
- druskos.

GAMINIMAS:

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje (remiamės nurodymais ant pakuotės). Kol makaronai verda, gilioje keptuvėje įkaitiname sviestą ant vidutinio stiprumo ugnies. Nuolat maišome, kol sviestas šiek tiek pakepa ir tampa auksinės spalvos. Įmaišome sutrinto česnako, Provanso žolelių ir sudedame Merkio™ sraiges. Viską permaišome, minutę pakaitiname ir nuimame nuo ugnies.


Nukoštus makaronus sudedame į keptuvę su pakeptomis sraigėmis. Pridedame Parmezano sūrio bei smulkintų petražolių, viską sumaišome ir patiekiame iškart, kol patiekalas dar karštas.

Gruzdintos Merkio™ sraigės 

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS:

- 250 g Merkio™ sraigių mėsos;
- šiek tiek miltų ar džiūvėsėlių;
- 0,5 l gruzdinimui tinkamo aliejaus;
- druskos;
- prieskonių.

GAMINIMAS:

Sraigių mėsą pabarstome trupučiu druskos (pagal skonį), patriname, paminkome pirštais – kad mėsa būtų minkštesnė ir druska geriau įsigertų. Barstome miltais arba džiūvėsėliais (galima įberti truputį sezamo). Gerai išmaišome, kad kiekvienas sraigių gabaliukas būtų tolygiai aplipęs miltais. Sumetame sraigių gabaliukus į įkaitintą aliejų ir kepame iki norimo paskrudimo. Iškepusius sraigių traškučius išgriebiame į indą ir pabarstome prieskoniais, išmaišome. 

Rekomenduojamas prieskonis – malti čili pipirai. Jei norite švelnesnio skonio, puikiai tinka "Santa Maria" prieskonių mišinys vištienai ar mėsai, imbieras, ciberžolė ir kiti. Manome, kad kiekviena šeimininkė atras savitą skonių derinį (pvz., čili + provanso žolelės).

Merkio™ sraigių apkepas su pelėsinio sūrio padažu

Picture
 PATIEKALUI REIKĖS:

- 250 g Merkio™ sraigių mėsos;
- 300 ml sauso baltojo vyno;
- 150 gramų mėlynojo pelėsinio sūrio (idealiai tiks Rokforo);
- 100 gramų sviesto;
- 2 askaloninių svogūnų;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 saujų šviežių petražolių (susmulkintų);
- maltų juodųjų pipirų.

GAMINIMAS:

Merkio™ sraiges perplauname šaltu vandeniu. Keptuvėje įkaitiname sviestą ir 5 minutes pakepiname jame sraiges su smulkintais svogūnais. Pridedame sutraiškyto česnako, smulkintų petražolių bei juodųjų pipirų. Užpilame baltuoju vynu ir patroškiname dar 5 minutes. Šį keptą mišinį sudedame į didesnį kepimo indą arba padalijame porcijomis į 4 mažus apkepėlėms skirtus indelius. Paviršių padengiame Rokforo sūrio riekelėmis. Pašauname į iki 250°C įkaitintą orkaitę 5 minutėms. 

Apkepą patiekiame karštą, su prancūzišku batonu ar balta duona.

šamo receptai, zuvies receptai, sviezia zuvis, upetakis, afrikinis samas, elniena, zuvies file, rukyta zuvis
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Naujienos
  • Užsisakykite
  • PRIMINTI APIE PRISTATYMĄ?
  • Krautuvėlė
  • Produktai
  • Šamo receptai
  • Kontaktai